شنبه ، 16 بهمن 1400- 5886

تروما

اشتراک گذاری

کلینیک ترومای دندانی جهاد دانشگاهی با تیم تخصصی مجرب متشکل از جراح فک و صورت، متخصص درمان ریشه، متخصص جراحی لثه و ایمپلنت، متخصص ارتودنسی، متخصص ترمیمی-زیبایی و متخصص پروتزهای دندانی جزو معدود مراکز درمانی در سطح کشور و منطقه است که با بهره مندی از جدیدترین دانش روز در زمینه دنتال تروماتولوژی از سال 1387 تاکنون به درمان موفق بیش از 1500 بیمار با دندانهای ضربه خورده پرداخته است.

 

ترومای دندانی چیست؟
 

در مواردیکه بدلیل حوادث مختلف از قبیل: تصادفات، نزاع و درگیری، بازی و ورزش،افتادن و.... ضربه به ناحیه سر و صورت وارد شود، جراحاتی در ناحیه بافتهای دهانی و دندانها اتفاق میافتند که به این نوع آسیبها "ترومای دندانی" یا Dental Trauma" " می گویند.
در بسیاری از مواقع مراجعه بموقع فرد آسیب دیده به مراکز تخصصی دندانپزشکی که مجهز به امکانات و تیم تخصصی برای درمان این موارد می باشند، موجب می شود تا نتیجه بسیار مطلوبی از نظر درمانی حاصل شود.
دندانهای دائمی براثر ضربه ممکن است لق شوند، جا به جا شوند، دچار شکستگی شوند ویا حتی از دهان بیرون بیفتند. در تمام موارد فوق چنانچه درمان مناسب و بموقع انجام گیرد دندانها برای بیمار حفظ خواهند شد.
 



 

وقتی دندان دائمی از فک بیرون بیفتد چه باید کرد؟
 

در چنین مواردی هرچقدر دندان سریعتر به حفره خالی خود برگردانده شود(پیوند زده شود) احتمال زنده ماندن سلولهای سطح ریشه بیشتربوده، موفقیت درمان بیشترشده و در نتیجه دندان به مدت طولانی تری برای بیمار حفظ خواهد شد. چنانچه دندان بیش از یکساعت خارج از دهان و در محیط خشک باشد سلولها زنده نخواهند ماند و در بسیاری از موارد پیوند دوباره ان موفقیت طولانی نخواهد داشت.لذا با آموختن اقدامات لازم در مواردیکه دندان از دهان بیرون می افتد میتوانید به مصدوم در چنین شرایطی کمک نمایید:
(کاملا واضح است که در شرایط عدم هوشیاری مصدوم یا خونریزیهای شدید در ناحیه سرو صورت که وضعیت حیاتی وی در درجه اول اهمیت می باشد، قطعا درمان دندانهای ضربه خورده در مرحله بعدی اهمیت قرار میگیرند).
1-آرامش خود را حفظ کنید.
2-دندان را پیدا کنید و قسمت تاج آن را با دو انگشت بگیرید(معمولا قسمت تاجی سفیدتر از ریشه دندان است). (عکس 22 حدود تاج و ریشه مشخص شود)
3-درپوش کف سینک ظرفشویی را بگذارید و به آرامی بمدت کوتاه دندان را زیر فشار ملایم اب سرد شیر بشوئید.
4-دندان را به حفره خالی اش در دهان بیمار برگردانید.(عکسهای میلاد شایسته/ حفره دندان بیرون افتاده مشخص شود)
5- یک دستمال تمیزبروی دندان قرار داده و از بیمار بخواهید به اهستگی بروی ان فشار وارد کند (گاز بگیرد) تا دندان از حفره اش جا به جا نشود.مصدوم را به نزدیکترین مرکز دندانپزشکی برسانید.
6-اگر نتوانستید دندان را به حفره اش برگردانید آن را در یک لیوان شیر یا آب ویا حتی در دهان مصدوم (بین لثه و گونه) قرار داده و فورا به نزدیکترین مرکز دندانپزشکی مراجعه کنید.
بدیهی است هرچقدر اقدامات درمانی بموقع برای چنین دندانهایی انجام شوند، سلولهای اطراف ریشه ی دندان بیرون افتاده بیشتر زنده مانده و موفقیت پیوند بیشتر خواهد شد.حتی درمواردیکه دندانها از فک بیرون نیفتاده ولی دچار شکستگی یا جا به جایی شده اند، با مراجعه بموقع امکان جا انداختن موفق دندان یا فک شکسته خیلی بیشتر خواهد شد.
 

حفظ دندان ضربه خورده یا ایمپلنت؟
 

باید خاطر نشان کرد که درصد بسیار زیادی از دندانهای ضربه خورده(حتی دندانهای بیرون افتاده از فکین) با درمان بموقع و مناسب برای بیمار حفظ شده واز نظر زیبایی و قدرت جویدن مانند قبل از ضربه عمل خواهند کرد.ایمپلنتهای دندانی در مواردی تجویز میشوند که امکان حفظ دندان دائمی برای بیمار وجود نداشته باشد.
در کودکان و نوجوانان(6-12 سال) دندانهای دائمی در مراحل اولیه رویش هستند یعنی ریشه دندانها بسیار کوتاه، با دیواره های نازک وشکننده بوده و انتهای ریشه باز(آپکس باز) می باشد. از طرفی استخوان فکین نیز در مرحله رشد و تکامل است و قابلیت ارتجاعی آن زیاد است لذا بر اثر ضربه (مثلا در هنگام بازی و ورزش) احتمال بروز جابه جایی، شکستگی ویا بیرون افتادن دندانها بسیار بیشتر بزرگسالان است.
اگر دندانهای دائمی در سنین نوجوانی از دست بروند،علاوه بر مشکلات روحی مربوط به نداشتن دندانهای پیشین و زیبایی، استخوان دربرگیرنده دندان مذکور نیز تکامل پیدا نخواهد کرد، دندانهای مجاور به سمت جای خالی دندان از دست رفته کج خواهند شد و مشکلات بسیار زیادی برای گذاشتن ایمپلنت در آن ناحیه ایجاد خواهد شد.(گذاشتن ایمپلنتهای دندانی بعد از سنین رشد واز سن 17-18 سالگی به بعد قابل انجام می باشد).

بخش ها

پیوندها

طراحی و پیاده سازی توسط گروه نرم افزاری دوگان

کلیه حقوق مادی و معنوی نزد جهاد دانشگاهی  محفوظ است.